Bir işi Başlatmak Ne Kadarınızı Alır? Belki de Düşündüğünüzden Daha az



            Yeni bir işi başlatmak üzeresiniz… ürün olabilir, hizmet olabilir… pek fark etmez… fark edecek asıl şey bunu başlattığınızda bunun en iyisi olacağına dair emin olmanızdır. Tüm alanları kapatacaksınız…Bu, her özelliği, her aşırı süsü hayal edilebilir yapacak. Müşterilerinizin tüm vahşi arzularını tatmin edecek. Değil mi?

            Yalın Girişim ( Lean Startup)’ın bilgesi Eric Ries, “o kadar da çabuk değil” diyor. Geçenlerde farklı bir yaklaşımı savunan Yalın Girişim dairesinde, Eric’in en düşük derecede yapılabilir ürün ile ilgili yaptığı sunumu dinledim. Ne düşündüğünüzü biliyorum, ürününüzü olabilecek en düşük seviyeye indirmek istiyormuş gibi geliyor. Açıkçası haklı, en azından başlamak, En Düşük Derecede Yapılabilir Ürün (E.D.D.Y.Ü.) ile, en az ürünü inşa etmekle ilgili değildir.

            E.D.D.Y.Ü.; çabanın az miktarıyla, erken benimseyenlerden (early adopters) öğrenmeye ihtiyacı olan, en az özellikler bütününden oluşan ürün veya hizmettir. Burada fikir; mümkün olan en temele yapıda ürüne veya hizmete başlayarak sadece sözde en hevesli tüketicilerden geribildirim almayı sağlayarak, harcanmış dolarları öğrenmemizi artırırken kimsenin istemediği şeyleri inşa etme şansınızı azaltmanızdır.

            Müşterileri özellik boşluklarına yığmak gerçek bir sorunu çözen ve gerçek değer sağlayan ürünü garantiye almanıza yardım eder.

            O halde E.D.D.Y.Ü. neye benzer? Sunacağınız ürün veya hizmeti betimleyen açılış sayfasını tasarlamak kadar kolay olabilir. Foodzie.com için, Nik Bauman Foodzie tişörtlerini yaptıklarını ve ilgiyi ölçüp geribildirim almak için yemek gösterilerine gittiklerini söyledi. Yani E.D.D.Y.Ü. hiçbir ürün gerektirmez, sadece bir fikirdir, geribildirim yakalamak için bir işleyiş biçimi ve onu ölçmek için bir karardır; ona göre hareket edin, daha fazla geribildirim alın ve tekrarlayın.

            E.D.D.Y.Ü. ile ve Yalın Girişim ile ilgili çok daha fazla şey öğrenebileceğiniz yeri, Eric’in duvarını (öğrenilmiş dersler) kontrol etmenizi son derece tavsiye ederim.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tasarımcılar için Renk Kuramı 3.Bölüm - Kendi Renk şemanızı nasıl oluşturursunuz?

Renk Kuramını Anlamanın Temelleri

Benzeşik Renkleri Anlamak