Tasarımcı Olmak İçin Nereden Başlamalı?

    Yeni başlayan bir çok tasarımcıya yol gösterecek ve meslekle ilgili bilgiler verecek yazıyı, son zamanlarda bize mail yoluyla sorulan “nereden başlamalıyım?” sorusuna cevap olabileceğini düşünerek yer vermek istedik.Tasarımcı ve eğitmen Siraceddin EL tarafından maddeler halinde çıkartılan bu yazı, nereden başlamanız gerektiği konusunda size fikirler verebilir. 

    “Tasarımcı olmak istediğini ifade eden, ancak nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda tereddütler yaşayan pek çok kişiden mail alıyorum. Bu konuda bir liste yapmaya çalıştım hızlı bir şekilde. Siz de katkıda bulunarak bu listeyi genişletebilirsiniz. Kendi izlenim, tecrübe ve birikimlerimden yola çıkarak bu maddeleri oluşturdum.”


    Eğer tasarımcı olmayı kafaya koyduysanız…

    Önce meraklı ve istekli olup olmadığınızı kendinize bir kez daha sorun. Bu işi sevmek birinci kuraldır. Kendinizi geliştirmenizin yolu bu sayede olacaktır. İkinci olarak yetenek önemli bir kriterdir. Yetenek her zaman geliştirilebilir bir şey olmasına karşın, yatkınlık dediğimiz durumun içinde olmanız önemlidir. Eliniz yatkın değilse, çok daha fazla zaman kaybedeceğinizi unutmayın. Elinizin yatkın olduğu bir başka beceriniz varsa ona ağırlık verebilirsiniz.Eğer yeteneğiniz varsa, bu işi seviyorsanız, gerekli programları öğrenmekle işe başlayın. Photoshop, Illustrator, InDesign, Fireworks gibi programları önem sırasına göre dizerek öğrenmeye çalışın. Bununla ilgili internette ücretli (Vidobu), ya da ücretsiz (Sanalkurs.net) kaynaklar bulabilirsiniz.
Programı öğrenmek için ihtiyacınıza göre, gerekirse o programa ait eğitim kitabını, DVD’sini vs. temin edin.
Sürekli pratikler yapın. Gerekirse, bazı çalışmaları karşınıza alıp aynısını yapmaya çalışın.

Tanıdığınız arkadaşlarınıza yardımcı olun, bazen bu durum parayı ikinci planda tutmanızı gerektirebilir. Böylelikle belli bir sayıda referans oluşturun.

Hiçbir şey yapamazsam diye kaygılanmaya gerek yok, çünkü her zaman herkes kısmeti neyse onu karşısında bulur. Rahat olun.

Grafik ve tasarımla ilgili teknolojileri yakından takip edin.

Tasarımcı arkadaşlar edinin. Onların gözünden çalışmalarınız için eleştiri isteyin. Renk, açı, perspektif, gölge kullanımı, yerleşim gibi konularda uzman olanların görüşlerine başvurarak yanlışlarınızı tespit edin.

Yaptığınız çalışmaları sadece tasarımcılarla değil, bunların hitap ettiği veya etmesi gereken kişilerle de paylaşın, görüşlerini alın, geri dönüşlerini not edin, önemseyin. Hepsini yapmak zorunda değilsiniz, ama ciddi bir fikir jimnastiği yapmanıza yararı olacaktır.

Katılma imkanınız olan etkinliklere, eğitimlere ve seminerlere katılın, bu hem bilginizi artırır, hem çevrenizi genişletir.Katıldığınız etkinliklerde konuşmacı olarak gelen kişilerle bir şekilde temas kurmaya çalışın. O insanlar büyük ihtimalle çok yoğun çalışan kişilerdir, başka bir mecrada karşılaşsanız belki iki saniye bile görüşemeyebilirsiniz. Ancak o etkinlikte yakaladıysanız, tecrübelerinden yararlanmaya çalışın. Hatta onunla yapacağınız kısa bir sohbet, ileride belki bir iş için tekrar karşılaştığınızda önceki görüşmenizi hatırlatmanız durumunda daha sıcak bir netice elde etmenizi sağlayacaktır. En basit haliyle, size biri gelse, “hocam, sizin seminerinize katılmıştım, şu konudan bahsetmiştiniz, sizinle de orada görüşmüştük” demiş olsa, o kişiye daha sempatik yaklaşmaz mısınız? 

Çalışmalarınızı Deviantart.com gibi sitelerden yayınlayın. Bu sitelerdeki tasarım gruplarına üye olarak başka çalışmaları inceleyin, yorumlar yapın, dikkatleri çekin, başkalarının da sizin çalışmalarınızı inceleyip kritik yapmasını sağlayın.

Kendi dilinizi çok iyi öğrenin. “Ne işe yarar ki?” demeyin, kendi dilinizi ne kadar iyi bilirseniz, kelime hafızanız ne kadar büyük olursa düşünce kapasiteniz ve hayal gücünüz de o kadar büyük olacaktır.

Mesleki İngilizceyi mutlaka öğrenin. İnternetteki binlerce milyonlarca kaynağın İngilizce olduğunu unutmayın. Kendi dilinizde çözümünü bulamadığınız bir soruna İngilizce kaynaklardan kesinlikle çözüm bulabileceğinizi, dünya genelindeki soru-cevap tarzındaki İngilizce forumlarda cevap alabileceğinizi unutmayın.

Bilgilerinizi mutlaka paylaşın. Bu dünyada hepimiz geçiciyiz. Kimse bilgilerini de mezara götüremez. Kaldı ki, bilgi dünyada paylaşıldıkça artan tek şeydir. İnsanlara yardımcı olun, sorularını cevaplayın, bilmiyorsanız araştırıp öğrenip cevaplayın ve kendinizi geliştirin. Ben en çok başka insanların sorularını cevaplarken öğrendiğimi çok iyi biliyorum.

Hiçbir zaman bilginizle övünmeyin. Kendinizi yeterli bulmayın. Çünkü bilgi ve teknoloji sürekli gelişmektedir. 

Kibirli insanlar asla mesafe kat edemezler.Hiç kimseyi çalışmalarından dolayı küçümsemeyin, hayallerinden dolayı ezmeyin, kıyasıya eleştirmeyin. Yapıcı olarak yaklaşın ve gerekiyorsa yol gösterin, rehberlik yapın. Bu dünyada son hayatta kalacak tasarımcı asla siz olmayacaksınız, bunu bilin. 

http://www.gencgrafiker.com/tasarimci-olmak-icin-nereden-baslamali/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Renk Kuramını Anlamanın Temelleri

Benzeşik Renkleri Anlamak

Tipografi Kurallarının Akıllıca Kullanımı