Benzeşik Renkleri Anlamak


Renk kavramı sıklıkla tasarımın en göz korkutucu taraflarından biri olarak belirtilir. Ama öyle olmak zorunda değil. Dışardan, güzel görsel manzaralar oluşturmak için renklerin nasıl etkileşip karıştığını anlamamıza yardımcı olacak bir çok araç bulunuyor. Renkler için en iyi rehber kendi gözümüzdür, ama eğer biraz ek desteğe ihtiyacınız olursa, başlamak için en uygun yer genellikle renk çemberidir. İnsan gözünün görebileceği tüm ana renkleri renk çemberi barındırsa da, renk çemberinde: Ana, tamamlayıcı ve benzeşik renkler olarak ifade edebileceğimiz bölümlemeler vardır.

BENZEŞİK RENKLER NELERDİR?
Benzeşik renkler renk çarkında bulması en kolay olan renk topluluğudur. İlkin çarktaki herhangi bir rengi her hangi bir noktada seçiniz. Sonra solundaki ya da sağındaki herhangi  üç rengi işaretleyiniz. Birlikte bu dört renk işte bir benzeşik renk grubudur.




Bu isim bir yerde birlikte kullanımları için onları uygun tonlar haline getiren renkler arasındaki yakın ilişkiden gelir. Benzeşik renk şemaları doğada yaygınca görülerek bitkilerde de gözlemlenebilir. Benzeşik şemanın doğadaki en bilindik örneği sonbahar yapraklarının değişen rengidir. Hatta benzeşik renkler çiçeğin taç yapraklarında veya gökyüzündeki gün dönümlerinde bile görülebilir.


DENGEYİ KURMAK


Benzeşik renkler yoluyla dekorasyon yapıldığı zaman,  birine odaklanarak renkler arasında bir denge oluşturmak önemlidir. Bu odanın ana rengi olacak, vurgular ve küçük dokunuşlar olmak şartıyla bir soluk getirebilirsiniz. Ana renk seçeceğiniz zaman başlamak için iyi bir yer arıyorsanız birincil renkler (kırmızı, sarı ve mavi) bundadır. İkincil ve üçlü renkleri de vurgular olarak değerlendirebilirsiniz.


Yukarıdaki örnekte ana renk olarak mavi alınmış ve diğer unsurların çoğunluğu mavinin etrafında toplanmıştır.

ZITLIĞI VERMEK

Benzeşik renk şemasından sonra aklımızda tuttuğumuzdan emin olmamız gereken diğer önemli şey ise zıtlıktır. Paletinizdeki renkler birbirleriyle çok yakın olduklarından onları birbirine kaynaştırmak kolaydır, sonuçta elde edilen dağınık görünüm görsel açıdan kahredici olabilir. Neyseki bundan kaçınmanın çokça yolu var.

Odanın  ana rengini seçmek bir şeyken, bir desen ile renkli parçaları arasında bir ayrım yaratmak başka bir şeydir. En iyi yollardan biri renklerinizin düzeyini dengeleyerek küçük, orta ve geniş seçenekler yapmak hatta alan boyunca tonların karışımını oluşturmaktır.

Her halükarda en iyi çareniz işi sağlama almak için biraz da bu yöntem kümelerini kullanmaktır ki o da benzeşik renklere odaklanmakla başlayabilir.

             
             
Kaynak: https://www.thespruce.com/understanding-analogous-colors-1973820


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Renk Kuramını Anlamanın Temelleri

Tipografi Kurallarının Akıllıca Kullanımı