Eleştirilerin Üstesinden Nasıl Gelinir?

     Hepimiz bir çok tasarım geliştiriyoruz, kimi çok beğenilerek güzel yorumlar alıyor ve bir sonraki işler için güzel motivasyon sağlıyor. Kimi işler ise olumsuz hatta gereğinden fazla olumsuz yorum alarak, çalışmalarınızda veriminizi düşürüyor. Özellikle gruplarda ve sosyal paylaşım sitelerinde beğeniye sunduğunuz tasarımlara yapılan yorumlar, bir eleştiriden çok hakarete kadar varabiliyor. 

    Eleştiriler, yapıcı (olumlu) eleştiriler ve kırıcı (olumsuz) eleştiriler olarak ikiye ayrılır. Olumlu eleştiriler hatalarınıza dikkat çekerek ve daha iyi nasıl yapılacağını örnekleyerek yapılan eleştirilerdir. Olumsuz eleştiriler ise hatalarınızla dalga geçerek size ders vermeye çalışan ve yaptığınız işten soğutan eleştirilerdir. Bu gibi durumların üstesinden gelebilmeniz için bazı püf noktalara dikkat çekmek istiyoruz.


1. Kendinize Güvenin.

Yaptığınız işin arkasında durun ve eğer yorumun olumsuz bir yorum olduğunu düşünüyorsanız çalışmanızı doğru şekilde savunun. Çalışmanız hakkında ne söylenirse söylensin kendinize olan özgüveninizi yitirmeyin. Eleştirilerle hayatınız boyunca karşılaşacaksınız. 

2. İyi Bir Dinleyici Olun.

Yorum yapan kim olursa olsun söylenenlere değer verin. Hiç bir şekilde kavga etmeyin. Çünkü bu size de karşınızdakine de hiç bir şey kazandırmaz. Anlatılanları dinleyip yaptığınız çalışmayı gözden geçirin. Gerçekten hata olup olmadığını anladıktan sonra eleştirilere basit cevaplar verin.


3. Eleştirileri Ayırt Edin.

Eleştirileri olumlu ve olumsuz olarak ayırt etmeye çalışın. Öncelikli olarak olumlu eleştirilere cevap vererek dikkate aldığınızı belli edin. Sormanız gerekenler konusunda çekinmeyin. Ayrıca çalışmanızı dikkate alarak yapıcı yorumlarıyla geliştirmenize yardımcı oldukları için teşekkür edebilirsiniz.


4. Öfkenizi Kontrol Edin.
 
Profesyonel bir tasarımcı olabilmek için öfkenizi kontrol etmeniz gerekir. Yaptığınız işi herkes beğenmeyebilir. Herkesin sanat anlayışı, renk tercihleri ve bakış açısı farklıdır. Sinirinizi bozacak yorumlar elbette olacaktır fakat çabuk öfkelenmemeniz gerekir. Olabildiğince sakin dinleyip kısa cevaplar vermeye çalışın.


5. Mütevazi Olun.

Bir çok olumsuz yorumun üstesinden gelmek sizin profesyonel olduğunuzu doğrulayan diğer bir özelliğinizdir. Söylenen her şeye karşılık vermek, iddialaşmak eleştiriyi fazlasıyla farklı yönlere çekebilir. Bu yüzden tasarımınıza yapılan olumlu eleştirileri sizde onaylayın. Karşıdakinin haklı olduğunu söyleyin. Bu sizin erdemli ve mütevazi biri olduğunuzu gösterir. Ayrıca unutmayın her insan hata yapabilir.


6. Zekice Cevaplar Verin.

Eleştiriler karşısında kavga ederek ve iddialaşarak kendisinizi ispatlayamazsınız. Bu yüzden Akıllı cevaplar vermeye çalışın. Yaptığınız tasarımı entelektüel bir dille anlatın. Beğenilmeyen kısımları mantıklı bir dille açıklayın.


7. Panik Yapmayın.

Çalışmalarınızda eğer bir hata varsa ve bu dalga geçilerek söyleniyorsa panik yapmayın. Olumsuz yorumlara kesinlikle olumsuz cevaplar vermeyin. Yaptığınız hatayı kabul ederek sakin bir şekilde düzeltmelerinizi yapın.


8. Kişisel Olarak Algılamayın.

Yapılan eleştirileri kişisel algılamayın. Yapılan her yorum aslında iyi yada kötü hatalarınızı görmenize yardımcı olur. Bu nedenle dalga geçenlerin dışındaki eleştirilere müteşekkir olmalısınız.


9. Niyetini Belirleyin.

Eleştirilere yorum yapmadan önce karşınızdakinin ne dediğini iyice anlayın. Kırıldığınız düşüncesiyle karşınızdaki insanı incitmeye çalışmayın. Eğer yapılan yorumun olumlu olduğunu geç fark ederseniz bu sizi eleştiren insana karşı mahcup duruma düşürür.


10. Unutmayın! Kuş Kadar Özgürsünüz.

Sonuç olarak tasarım sizin tasarımınız, söylenenlerin hepsine kulak asmama şansınız var. Kesinlikle dikkate almayabilirsiniz. Eğer eleştiriler müşterinizden gelmiyorsa hiç bir şey yapmak zorunda değilsiniz. Biraz bilgisayarınızı kapatıp dinlenmeyi deneyin bu size fazlasıyla iyi gelebilir. Ayrıca yukarıda belirtilen tüm maddeler müşterilerle olan ilişkilerinizde de geçerlidir. Mütevazi olmak, öfkenizi kontrol etmek ve eleştirileri kişisel algılamamak müşteriler ile olan ilişkilerinizi daha ileriye götürür.

Kaynak: http://www.gencgrafiker.com/elestirilerin-ustesinden-nasil-gelinir/



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Renk Kuramını Anlamanın Temelleri

Benzeşik Renkleri Anlamak

Tipografi Kurallarının Akıllıca Kullanımı