Renklerin Duygusal Etkileri




Renk Psikolojisi nedir?

Renk psikolojisi, hayatın her alanında tecrübe ettiğimiz eylemlerin renklerle ifade edilmiş duygusal bir şeklidir. Kültürlere göre farklılık gösterse de birbirine yakın toplumlarda ortak bir anlam ifade ettiği genel olarak bilinmektedir.

Yine de kırmızı kimine göre aşk ve romantizm iken kimine göre savaş ve kan anlamına gelir, bu durum içerisinde bulunduğunuz duygusal yoğunluğa göre değişebilir.

Günlük Hayatımızda Renkler

Çevrenizdeki bir çok şeyin ruh halinizi ve duygularınızı değiştirdiğine hiç şahit oldunuz mu? Kimi zaman bulunduğunuz ortamın sizi rahatsız ve huzursuz ettiğini düşündünüz mü? Ya da belirli yerlerde rahatladığınız ve sakinleştiğiniz oldu mu?

Cevabınız evetse ki muhtemelen öyle, renkler sizi oldukça etkiliyor…

Renkler genellikle kişinin duyguları ile ilişkidir, fiziksel yada zihinsel durumunuzu etkileyebilir. Örneğin, bir çok yemek firması kırmızının iştah açıp açlık uyandırdığını düşünür, çevrenizde bunu rahatça gözlemleyebilirsiniz, yada bir çok e-ticaret sitesinde satın al butonları kırmızı yada turuncudur. Bunun nedeni ise turuncunun insanda zengilinlik hissi uyandurması ve satın alma dürtüsünü tetiklemesinden kaynaklanır. Bir kaç örnek vermek gerekirse; hepsiburada.com, wallmart.com ve amazon.com gibi hepimizin bildiği satış siteleri turuncuyu çok fazla kullanırlar.

Sıcak ve Soğuk

Renkleri gruplamamız gerekirse turuncu, kırmızı ve sarı gibi sıcak renkler, mavi, yeşil ve mor gibi soğuk renkler olarak iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Diyelim ki evinizi yada sadece bir odasını yeniden dekore ediyorsunuz peki seçeceğiniz renklerin psikolojinizi nasıl etileyeceğini biliyormusunuz;

Soğuk Renklerin Psikolojik Etkileri

Eğer yaratıcı bir kişiliğiniz varsa mor kullanmayı deneyin, sizi düşünmeye teşvik edecek renk olduğu söyleniyor, Açık mor ve mavi tonlarıyla hem huzur verici hemde sizi motive edecek güzel bir ortam oluşturabilirsiniz, özellikle çalışma odanız için çok ideal renkler olabilir.

Belki de huzur verici sizi daima sakinleştiren bir ortam arıyorsunuzdur. O zaman açık yeşil ve açık mavi tonlarını kullanabilirsiniz, soğuk renkler genel olarak huzurlu renkler olarak kabul edilir. Bilimsel bir çalışmaya göre gözün retina kısmı bir çok renk arasında soğuk renklere odaklanır ve göz kaslarınızın daha az yorulmasına neden olur.

Sıcak Renklerin Psikolojik Etkileri

İnsanlarda iştah hissi uyandırmak isteyeceğiniz bir mutfak hayal ediyorsanız, sarı, turuncu ve kırmızı renkleri kullanmayı deneyin, nedendir bilinmez ama bu renkler genellikle gıdalar ile ilişkidir, insanlarda açlık dürtüsü uyandırdığına inanılır. Pek çok restorantta bunu çok rahat gözlemleyebilirsiniz.
Ama tabi yine bu renkler çok fazla ışık yansıtır ve gözlerinizin yorulmasına neden olur. Kullandığınız tonlara dikkat etmeniz gerekir.

Pazarlama ve Reklamcılık için Renk Psikolojisi

Pazarlama ve reklamcılık sektöründe renklerin psikolojisi sıkça duyulan terimler arasındadır, özellikle pazarlama departmanı ile çalışan tasarımcılar bunu çok iyi bilirler. Bir çok firma kullandığı moda ürünlerinde, e-ticaret sitelerinde, firma kurumsal arayüzünde renklerin psikolojisine ciddi yatırımlar yapmıştır.

Kullanılan renkler sürekli olarak insanları olumlu olumsuz etkileme, güven verme, sakinlik verme, enerji duygusunu uyandırmak ve bunun gibi bir çok dürtüleri harekete geçirmek amacıyla kullanılır.

Eğer etrafınızda bir pazarlama yöneticisi yada uzmanı varsa danışabilirsiniz renklerin insanlar üzerindeki psikolojik etisini ve pazarlamaya olan katkılarını kabul edeceklerdir.
Renklerin Duygusal Anlamları

Renklerin ne anlamlara geldiğini hepimiz çok merak ediyoruz, tabi ki bir çok anlamı var fakat bunların hepsi içinde bulunduğumuz duygu haline göre değişiklik gösterebiliyor. Aşağıda araştırdığım bazı renklerin duygusal ifadeleri yer almakta, bu bilgiler sadece tek bir görüşe ait değil toplum olarak kabul edilmiş renk anlamlarıdır.

Beyaz Rengin Hissettirdikleri;
saflık, suçsuzluk, temizlik, tarafsızlık, özgürlük

Siyah Rengin Hissettirdikleri;
yetki, güç, kötülük, zayıf gösterme (bayanlarda), ölüm, yas tutma

Gri Rengin Hissettirdikleri;
nötr, ağırlık, seçicilik
Kırmızı Rengin Hissettirdikleri;
aşk, romantizm, naziklik, sıcaklık, konfor, enerji, heyecan, yoğunluk, kan, açlık, iştah kabartıcı, savaş, şans, 
şiddet, acı, zafer, devrim

Turuncu Rengin Hissettirdikleri;
mutluluk, enerji, heyecan, coşku, sıcaklık, zenginlik, değişim, abartı, cazibe, sonbahar

Sarı Rengin Hissettirdikleri;
mutluluk, kahkaha, neşe, sıcaklık, iyimserlik, öfke, nefret, dikkat çekicilik, alışveriş, güneş, korku

Yeşil Rengin Hissettirdikleri;
doğallık, serinlik, ferahlık, para, sağlık, huzur, güven, uyum, temizlik, macera, gençlik, bahar, din

Mavi rengin Hissettirdikleri;
sakinlik, huzur, soğuk, bilgelik, bağlılık, mantık, kalite, dürüstlük, su, merhamet, sonsuzluk

Mor rengin Hissettirdikleri;
servet, bilgelik, egzotizm, saygı, gizemi hırs, güzellik, pişmanlık, moda, gerçeklik, duygusallık

Kahverengi’nin Hissettirdikleri;
güvenilirlik, istikrar, dostluk, üzüntü, sıcaklık, güvenlik, doğal, organik, olgunluk

Pembe Rengin Hissettirdikleri;
romantizm, aşk, naziklik, narinlik, yatıştırıcı, samimiyet, incelik, duygusallık, sevimlilik

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Renk Kuramını Anlamanın Temelleri

Benzeşik Renkleri Anlamak

Tipografi Kurallarının Akıllıca Kullanımı