“KATİL” Logo Nasıl Tasarlanır?



             Katil (Aşırı Cazibeli) bir logo tasarlamak kullandığınız tasarım programına bağlı olarak bir konsept ile ve biraz da teknik hüner ile yapılacak en önemli şeydir. Üstelik sıra onu küçültmeye geldiğinde, vektör formatı bir logo tasarımı için en değişken ve en faydalı formattır. Bu makale sağlam bir logo oluşturmanın arkasındaki süreci ve logo yaratırken sizin yararınız için Adobe  İllustrator’ı nasıl kullanacağınızı kapsayacaktır.

            Logoların Türleri

             Her birinin kendine özgü amacı olan birkaç türde logo vardır. Bu kadar dizilim varken en temel iki sınıflandırma “Yazı uygulamalılar” ve “leke destekli yazı uygulamalılar” olarak ayrılmaktadır.

            Yazı Uygulamalılar

            Yazı uygulamalı logolar tamamen metinden oluşmuşlardır. Eğer logonun arkasındaki tarz yeterince güçlüyse bu türdeki logoların çok etkili ve seçkin olduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak, bu logolar genellikle daha az renk ve efekt içerir. Bunlar bir reklam kampanyasında veya bir kurumsal kimlik takımı unsurlarında kullanmak için daha kolay ve daha az pahalıdırlar. Yazı uygulamalı logolar ilgili endüstrilerinde basmakalıp olmayan şirket ya da iş adlarında iyi çalışırlar.










Leke Destekli Yazı Uygulamalılar

              Leke destekli yazı uygulamalı logolar, metin ile beraber bir simge veya grafik kullanırlar. Bu tür logolar bazen yazı ile sadece bir görseli birleştirirler. Logolar leke destekli hale dönüştürüldüğünde, bu genellikle şirketin kurulduğu ve güçlü bir Pazar varlığına sahip olduğu anlamına gelir. Bu, arkalarında henüz uzun bir hikaye olmayan bireyler ya da şirketler için bu tür logoların etkili bir biçimde uygulanamamış olması demek değildir.

            Genel olarak bu tür logolar cinsine özgü bir tınısı olan veya endüstrisi içindeki başka bir şirkete benzeyen kuruluşun veya işin ayırt edilmesine yardımcı olurlar. Yazı ve Leke uygulamalı logolar tasarıma ayrıca yaratıcılık düzeyi ve cazibe katarlar. Aşağıda iki örnek vardır.


 






Katil Logonun Temeli – Kalem ve Kağıt

            Öncelikle şuna açıklık getirelim: Bilgisayar sizin yerinize düşünemez! Logo tasarımına başlayıp sürecin konsept yaratma kısmını atladığınızda sorunlar ortaya çıkar. Ola ki doğrudan bilgisayara giderseniz; fırsatlar, logo için en iyi muhtemel çözüm değildir. Katil logo ile gündeme gelmek istiyorsanız fikirlerinizi üretmek için ilk olarak kalem ve kağıt kullanmanız gerekir.

            Karalama yapmak fikrinizi çabucak araştırmanıza izin verir ve size hızlı bir şekilde aklınızın düşündüğü kadar seri bir biçimde yeni bir yöne doğru hal değiştirme özgürlüğü verir. Bilgisayarda tasarım sürecine başladığınızda bir tasarımın üzerinde durma veya işe yaramayan bir tasarımın üzerinde durma eğilimi yüksektir.

            Düşünceyi uygulamak için bilgisayarı kullanmaya başlamadan önce birkaç iyi konsepte sahip olmak faydalıdır. Çizilmiş her konsept harika olmayacaktır, ama yaratıcı süreçte konuyu anladığınızda bol miktarda konsepte sahip olacaksınız.

            Yoga Studio için oluşturmakta olduğum ve denediğim konsept esasen gergin ve hararetliydi. Korkmayın, sadece aklınıza ne gelirse çizin. Genellikle ilk birkaç fikir harika olmaz, ama bundan ötürü yaratıcı bir şeyler düşünmek için kendinizi zorlamaya devam edin. Bir şaheser yaratmıyorsunuz, o yüzden bırakın fikirler aksın ve bu noktada, yaptığınız karalamanın ne kadar iyi göründüğünü dert etmeyin. Fikirlerinizi kağıda döktükçe onları bilgisayara geçtiğinizde genişletebileceksiniz.

            Tamamlanan logonun hazırlanmasında yer alan şu karalamaları inceleyin.





















Fikirler Etkin Biçimde Nasıl Keşfedilir? – Adobe İllustrator’ın yeri

            Adobe İllustrator, çizilmiş sağlam bir konseptiniz (veya birden çok konseptiniz) olduktan sonra kullanılan en etkin programdır. Eğer yazı ile karışmış ayrıntılı bir görseli olan logo tasarlıyorsanız, o zaman Illustrator’ı açmadan evvel biraz karalama yapmak isteyebilirsiniz. Zaten bu, ayrıntılı açıklayıcı metin için de doğru olurdu. Bazen Illustrator’a geçmeden önce karalamanızı arıtıp sadeleştirmek isteyeceksiniz.

            Illustrator evresine bir kez girmişken yazı seçeneklerini, ölçüyü ve çoklu konsept yenilemelerini hızlıca keşfetmek kolaydır. Sıra logo yaratmaya geldiğinde Illustrator’ın nasıl kullanılıyor olması gerektiğini, bu durum tam olarak izah eder. Ayrıca şunu bir kenara yazın ki, Photoshop logo tasarımında çok seyrek kullanılmalıdır. Photoshop raster (tarama) tabanlıdır, yani Illustrator çalışması matematiksel nicelikler kullanıp bu sayede herhangi bir nitelik kaybına uğramadan ayarlanabiliyorken, Photoshop bu görüntüleri oluşturmak için pikselleri kullanır.

            Bir araya toplamak – Renk ve Tipografi Eklemek

            Renk eklemek ve tipografiyi kusursuzlaştırmak anlamlı ve konsept odaklı bir logo yaratımının son adımlarıdır.

            Logonuza yardım etmesi için bir yazı tipi seçerken, hangi yazı tipinin daha iyi çağrışım yapacağını bilerek seçeneklerinizi sınırlandırabilirsiniz. Eğer logonuz modellik ajansına doğru yöneliyorsa, muhtemelen tırnaklı el yazısı karakteriyle veya ince bir karakter ile uyuşacaktır. Öte yandan logonuz büyük kamyon yarışları için tasarlanmış ise aramanız gereken yazı tipleri kocaman ve büyük olanlardır, tıpkı kalın sans serif (düz biçimli) yazı tipleri gibi.

            Aşağıda klasik yazı tiplerinin özellikleri ve ayrıldıkları sınıflar yer almaktadır.


 






















Nihai Logo Tasarımı

            Yoga Studio için bir logomuz olmasından bu yana orta ağırlıkta, (ne çok iri ne de çok ince) yazı tipi kullandık. Simge ve yazıtipi birbirini tamamlamaktadır, beraber olmalarının bir sebebi de keskin kenarlara sahip olmalarıdır. Turuncu renk ısıyı ve genleşmeyi temsil ediyor. Yazı, işin gayrı resmi doğasını veya içtenliği vurgulasın diye küçük harflerle yazılmıştır.

            Sonlanmış logonun karalama sürecinden nasıl türetildiğini fark edin. Bilgisayara geçmeden önce güçlü bir fikre sahip olmanın önemini yeterince belirtemem. Hepsi söylenip yapıldığında daha fazla zamanı kurtarmış olacaksınız. Ayrıca siyah ve beyaz halinin de nasıl olduğunu fark edin; bu olay, yardımcı pazarlama unsurlarında gerekli olduğu kadar müşterilerinize göndereceğiniz son dosyalarda da dahil olmalıdır.











 


            Logo Kaynakları

·          *  Logopond, tasarımcıların her gün üzerinde eleştiri yapabildikleri veya diğerlerinin görmesi için tasarımını koydukları bir çok farklı logoya sahiptir. Logopond size ilham verecek ve tasarımcı sayfasını deneyimlerken akan yaratıcı sulardan yararlanacaksınız.

·       *  Faveup da Logopond’a benzer. Logoların çeşitliliğine ek olarak kartvizit ve web sitesi tasarımlarından örnekler görebilirsiniz.

·        * Brandsoftheworld ise binlerce şirketin vektör logolarını indirmenizi sağlar. Tanınmış bir müşteri projesi üzerine çalışırken ve hele hele zor bir durumda kalmışsanız bu site kullanışlıdır.

·        *  “VEER”, Flont by veer kusursuz bir yazıtipi bulmaya çalışan ciddi bir tasarımcı için harikadır. Flont, seçtiğiniz harfleri kullandığınız herhangi bir yazı tipini önizlemenizi sağlar.

·                *   Identityworks’ün logo tasarımı üzerine makalesi vardır, bu sayede çeşitli tasarımların öncesini ve sonrasını görebilirsiniz. Artı, makaleler ve başka her şey kurumsal kimlikle ilgilidir.


            Sonuç

            Bir dahaki sefere katil bir logo oluşturmanız gerektiğinde, olabilecek en iyi logoyu üretmenizi kesinleştirmek için yaratıcı süreç boyunca nasıl bir yol izleyeceğiniz hakkında somut bir anlayışınız olacak.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Renk Kuramını Anlamanın Temelleri

Benzeşik Renkleri Anlamak

Tipografi Kurallarının Akıllıca Kullanımı